Ritmebox

simon1 In de vroege jaren zestig ontdekte Simon dat zijn poëzie nog beter werkte als ze werd opgenomen op plaat of band. Met zijn eigen stem als uniek instrument. In plaats van het keurig oplezen van de gedrukte woorden, ontwikkelde hij een kunstvorm die alles te maken had met vrijheid van improvisatie, met bezwerende woordritmes en vrije klank. Er zijn honderden banden met interviews en optredens. Deze tapes vormen een kronkelend pad door 50 jaar Nederlandse radio.

Ik heb geselecteerd op de muzikaliteit van de opnames. Een vervormde microfoon, een hese stem die zich vergeefs verstaanbaar probeert te maken, onverstaanbaar gefluister…allemaal muziek. Deze elementen (het woord, de stem, de tijd, de opname) waren het bronmateriaal.

DOWNLOAD 7 NUMMERS VAN RITMEBOX simon3 simon4

simon2

Ritmebox komt als mooi stevig boekje uit in een beperkte en genummerde oplage van 2000 stuks. Voor het maken van de afbeeldingen en collages maakte ik gebruik van de, met wonderlijke krabbels en aantekeningen versierde, scrabblelijsten die Simon me gaf. Op zaterdag 12 Jui wordt Ritmebox in al z’n gedaanten gepresenteerd in Artis te Amsterdam in het kader van de ZOOmeravonden.

simon5 scrablle

Gepost door spinvis