Radio Relyveld 3

Gideon Relyveld draait bijzondere platen en weet er van alles over te vertellen

Deze keer over parafrases, transcripties en ‘andersoortige’ bewerkingen. Opgedragen aan de Nederlandse mezzo-sopraan Cora Canne Meyer (80)


  Download de flash speler om dit te zien.

DE ARRANGEUR VAN PARAFRASES, TRANSCRIPTIES EN ‘ANDERSOORTIGE’ BEWERKINGEN:

“MUZIEK VAN DONIZETTI EN LISZT VOOR DIVA’S, HELDEN EN PIANOLEEUWEN

Lijst van gedraaide CD’s met muziekopnamen voor Radio Relyveld

Gideon Relyveld draait bijzondere platen met unieke opnamen, waarvan sommige nooit eerder uitgezonden voor de Nederlandse media, en weet er van alles over te vertellen

Opgedragen aan de Nederlandse mezzo-sopraan Cora Canne Meyer voor haar 80ste verjaardag, en een van de weinige zangeressen die de rol van Orsini in Donizetti’s zo zelden opgevoerde opera “Lucrezia Borgia” in Amsterdam zo indrukwekkend en voorbeeldig heeft vertolkt.

AFLEVERING 1: GIOVANNI SIMONE MAYR (1763-1845), GAETANO DONIZETTI (1797-1848) EN FRANZ (FERENC) LISZT (1811-1886)

TUNE: Gioacchino Rossini (1792-1868): “Hachis Romantique”, uit “L’Album pour les enfants adolescents” (behorend bij het totaal aan o.a. kleine stukken voor piano, gecomponeerd tussen 1857 en 1868, die Rossini zijn zogeheten “Péchés de Vieillesse” – ofwel “Zonden der Ouderdom” heeft genoemd), Paolo Giacometti (piano: Pleyel 1858);

1. Giovanni Simone Mayr: Ouverture “Medea in Corinto” (1813), Philharmonia Orchestra o.l.v. David Parry (opname van januari 1993 als eerste uitvoering op CD van de complete opera in de Henry Wood Hall te Londen); .

2. Giovanni Simone Mayr: Aria “Sommi Dei” (acte 1) uit “Medea in Corinto” (1813), m.m.v. Jane Eaglen (sopraan), Philharmonia Orchestra o.l.v. David Parry (opname van januari 1993 als eerste uitvoering op CD van de complete opera in de Henry Wood Hall te Londen); .

3. Gaetano Donizetti: Ouverture “Maria Stuarda” (1835), Philharmonia Orchestra o.l.v. David Parry (opname van September 1996, Henry Wood Hall te Londen); .

4. Gaetano Donizetti: Aria “Ah! Dal cielo discenda un raggio” (acte 1) uit “Maria Stuarda” (1835), m.m.v. Huguette Tourangeau (mezzo-sopraan, als Elisabetta), Orchestra del Teatro Comunale di Bologna o.l.v. Richard Bonynge (opname van september 1974, Teatro Comunale te Bologna); .

5. Franz Liszt: uit “12 Etudes d’execution transcendante” (definitief gepubliceerde versie van 1852): nr.1 “Preludio”, Lazar Berman (piano) (opname in Moskou van 1959); .

6. Franz Liszt: uit “12 Etudes d’execution transcendante” (zelfde versie-1852): nr.11 “Harmonies du soir”, Lazar Berman (piano) (zelfde Russische opname); .

7. Franz Liszt: “Spirto gentil de l’opéra La Favorite” S400a (1840), van Gaetano Donizetti, William Wolfram (piano) (opname van 13-15 januari 2006, Glenn Gould Studio, CBC, Toronto, Canada); .

8. Gaetano Donizetti: Aria “Spito gentil, de’ sogni miei” (acte 4) uit “La Favorita” (1840), m.m.v. Luciano Pavarotti (tenor, als Fernando), Orchestra del Teatro Comunale di Bologna o.l.v. Richard Bonynge (opname van augustus 1974, Teatro Comunale te Bologna).

Gepost door spinvis