Radio Relyveld 7

Electronische Muziek, aflevering 2 “Vernieuwingen vanaf 1945”


  Download de flash speler om dit te zien.

Hans Werner Henze

ELECTRONISCHE- EN ANDERE ‘BUITENISSIGE’ INSTRUMENTEN

Lijst van gedraaide CD’s met muziekopnamen voor Radio Relyveld

Gideon Relyveld draait bijzondere platen en weet er van alles over te vertellen

AFLEVERING 2:

TUNE: Gioacchino Rossini (1792-1868): “Hachis Romantique”, uit “L’Album pour les enfants adolescents” (behorend bij het totaal aan o.a. kleine stukken voor piano, gecomponeerd tussen 1857 en 1868, die Rossini zijn zogeheten “Péchés de Vieillesse” – ofwel “Zonden der Ouderdom” heeft genoemd), Paolo Giacometti (piano: Pleyel 1858);

1.Eduard Tubin (1905-1982): Concert voor balalaika en orkest (1964), eerste deel: Andante ma rubato – Poco allegretto – Allegro non troppo, m.m.v. Emanuil Sheynkman (balalaika), Sveriges Radio Symfoni Orkester, Stockholm o.l.v Neeme Järvi (eerste uitvoering voor een opname van 20-23 oktober 1986, Berwald Hal te Stockholm;

2.Roberto Gerhard (1896-1970): Concert voor clavecimbel, strijkers en slaginstrumenten (1956), derde deel: Vivace spiritoso, m.m.v. Geoffrey Tozer (clavecimbel), BBC Symphony Orchestra o.l.v. Matthias Bamert (eerste uitvoering voor een opname van 7 en 8 mei 1998, Blackheath Concert Halls te Londen);

3.Roberto Gerhard (1896-1970): Symfonie nr.3 “Collages”, voor magneetband en symfonieorkest (1960), eerste drie delen: Allegro moderato – Lento – Allegro con brio, BBC Symphony Orchestra o.l.v. Matthias Bamert (opnamen van 28 februari t/m 1 maart 1997, Blackheath Concert Halls te Londen);

4.Hans Werner Henze (geb.1926): “Tristan”, Preludes für Klavier, Tonbänder und Orchester (1973), vierde deel: “Tristan’s Folly”, m.m.v. Homero Francesch, Kölner Rundfunk-Sinfonie-Orchester o.l.v. Hans Werner Henze (opname van de WDR-Köln, 1975);

5.Luigi Nono (1924-1990): “Como una ola de fuerza y luz”, for soprano, piano and tape (1971-‘72), tweede gedeelte van het tweede deel: “Piano Entry”, m.m.v. Slavka Taskova (sopraan), Maurizio Pollini (piano), Symphonie Orchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Claudio Abbado (DGG-opname van oktober 1973, Residenz, Herkules-Saal te München);

6 Pierre Boulez (geb.1925): “Anthèmes 2”, pour violon et dispositif électronique (1997), (“Produced in collaboration with IRCAM-Centre Pompidou”, Parijs) eerste zes korte fragmenten hieruit: Begin – Libre; 1. Très lent, avec beaucoup de flexibilité – Libre; 2. Rapide, dynamique, très rythmique, rigide – Libre; 3. Lent, régulier – Nerveux, irrégulier – Libre; 4. Agité, instable – Libre; 5. Très lent, avec beaucoup de flexibilité – Subitement nerveux et extrêmement irrégulier – Libre, m.m.v. Hae-Sun Kang (viool en Soliste de l’Ensemble Intercontemporain), Electro-acoustic realization: Andrew Gerzo
(IRCAM) o.l.v. Pierre Boulez (opname als wereldpremiere van December 1999, IRCAM-Paris, Espace de projection);

7.Hugues Dufourt (geb.1943): “Saturne”, pour ensemble instrumental, instruments électroniques et six percussions (1979), hieruit een fragment, uit de eerste helft van dit 43 minuten durende werk, m.m.v. Ensemble l’Itinéraire o.l.v. Peter Eötvös (live-opname door Radio France – Extraits des Archives de l’INA – van 13 februari 1985, Salle Pleyel, Parijs).

Pierre Boulez

Gepost door spinvis