Radio Relyveld 11

“MUZIEK VAN MEYERBEER EN LISZT VOOR DIVA’S, HELDEN EN PIANOLEEUWEN”

Gideon Relyveld zet het zoeklicht op uitzonderlijke vocale hoogstandjes van o.a. Dame Joan Sutherland en Huguette Tourangeau, met schitterende pianistische acrobatiek van Arnaldo Cohen.

Download de flash speler om dit te zien.

Download de flash speler om dit te zien.

DE ARRANGEUR VAN PARAFRASES, TRANSCRIPTIES EN ‘ANDERSOORTIGE’ BEWERKINGEN:

“MUZIEK VAN MEYERBEER EN LISZT VOOR DIVA’S, HELDEN EN PIANOLEEUWEN

Gideon Relyveld zet de uitzonderlijke vocale hoogstandjes van o.a. Dame Joan Sutherland en Huguette Tourangeau, met de schitterende pianistische acrobatiek van Arnaldo Cohen in de schijnwerpers met bijzondere plaatopnamen.

Deze keer een Muzikaal Saluut voor de Amerikaanse “Meyerbeer Fan Club” en Prof. Manuel Márquez-Sterling, auteur van het toneelstuk “The Devil’s Sauce” met de drie componisten Rossini, Meyerbeer en Wagner in de hoofdrol, en tevens bedenker van het T-shirt met het opschrift “Meyerbeer Lives!”
Een muzikale compilatie met een speciale ‘sandwich-formule’ voor het éérst in de geschiedenis publiekelijk te horen en toegankelijk in deze vorm!

AFLEVERING 4: GIACOMO MEYERBEER (1791-1864) en FRANZ (FERENC) LISZT (1811-1886)

TUNE: Gioacchino Rossini (1792-1868): “Hachis Romantique”, uit “L’Album pour les enfants adolescents” (behorend bij het totaal aan o.a. kleine stukken voor piano, gecomponeerd tussen 1857 en 1868, die Rossini zijn zogeheten “Péchés de Vieillesse” – ofwel “Zonden der Ouderdom” heeft genoemd), Paolo Giacometti (piano: Pleyel, 1858);

1.Giacomo Meyerbeer: Scène en aria “O beau pays de la Touraine !” (acte 2) uit “Les Huguenots” (1832-’36), m.m.v. Dame Joan Sutherland (sopraan, als Marguerite de Valois, Reine de Navarre), Ambrosian Opera Chorus, New Philharmonia Orchestra o.l.v. Richard Bonynge (opname van 1969, Kingsway Hall, te Londen);

2.Giacomo Meyerbeer: Aria “Non, non, non, vous n’avez jamais” (acte 2) uit “Les Huguenots” (1832-’36), m.m.v. Huguette Tourangeau (mezzo-sopraan, als Urbain), New Philharmonia Orchestra o.l.v. Richard Bonynge (zelfde jaar en plaats van opname);

3.Franz Liszt: “Réminiscences des Huguenots, Grande fantaisie dramatique sur des thèmes de l’opéra Les Huguenots de Meyerbeer”, (tweede en ‘finale-versie’) S412/R221 (uitgegeven in 1842) (hieruit de eerste 15 minuten), Arnaldo Cohen (piano) (opname van 24 t/m 27 juni 1996, te Bristol);

4.Giacomo Meyerbeer: Scène en laatste twee gedeelten uit acte 4 “O ciel! Où courez-vous?”, “Entends-tu ces sons funèbres?”, m.m.v. Martina Arroyo (sopraan, als Valentine, fille du Comte de Saint-Bris et gentilhomme catholique), Anastasios Vrenios (tenor, als Raoul de Nangis, un gentilhomme protestant), New Philharmonia Orchestra o.l.v. Richard Bonynge (jaar van opname genoemd in 1);

5.Franz Liszt: “Réminiscences des Huguenots, Grande fantaisie dramatique sur des thèmes de l’opéra Les Huguenots de Meyerbeer”, (tweede en ‘finale-versie’) S412/R221 (uitgegeven in 1842) (hieruit de laatste 4 minuten tot aan het einde), Arnaldo Cohen (piano) (opname-data genoemd in 3);

6.Giacomo Meyerbeer: Scène 2 uit acte 5 met hieruit de laatste drie gedeelten “Savez-vous qu’en joignant vos mains”; “Abjurez, huguenots, le ciel l’ordonne” (assassins catholiques); “Ah! Voyez, le ciel s’ouvre et rayonne” uit “Les Huguenots”, m.m.v. Martina Arroyo (sopraan, als Valentine), Anastasios Vrenios (tenor, als Raoul), Nicola Ghiuselev (bariton, als Marcel, soldat huguenot, domestique de Raoul), Ambrosian Opera Chorus, New Philharmonia Orchestra o.l.v. Richard Bonynge (jaar van opname genoemd in 1).

Franz Liszt

Gepost door spinvis