ParkeerGarage 5.0 surround

Dit is werk van de Poolse kunstenaar Jaroslaw Flicinski. In Nieuwegein wordt een nieuw gemeentehuis gebouwd, een complex dat winkels, een bibliotheek en een kunstencentrum moet gaan herbergen. Onder het gebouw is een zeer grote parkeergarage gepland. Flicinski is gevraagd om de wanden deze ruimte vorm te geven met een lichtkunstwerk dat niet alleen als lichtbron, maar ook als markering van de overgang van het parkeer- naar het voetgangersgebied moet dienen. Bovendien moeten de lichtwanden de bezoeker helpen bij het oriënteren in de parkeergarage. Ik kreeg het verzoek om, geïnspireerd op Flicinski’s ontwerp, een muziek/geluidswerk te maken dat permanent in de garage te horen zal zijn. Onlangs was de officiële presentatie van onze ontwerpen. De aanwezigen, mensen van de gemeente, architectenbureau en kunstcommissie, waren na afloop enthousiast. Er is besloten om het uit te voeren.

In een parkeergarage verblijf je maar een paar minuten en je bent er niet om naar muziek te luisteren. Je moet dus niet al te ambitieus zijn wat betreft de indrukken die je denkt te kunnen overbrengen. Tegelijkertijd moet er voor de geïnteresseerde luisteraar genoeg muzikaal avontuur te beleven zijn. Ik had al snel bedacht om geen ritme of wat voor puls dan ook in de muziek te verwerken. Een beat door de speakers in een parkeergarage associeer je meteen met achtergrondmuziek. Muziek die een geoefend winkelaar allang niet meer bewust hoort en meteen wegfiltert.

In een gesprek dat ik met hem had sprak Jaroslaw over een “analog feel”. Hij woont in Portugal en heeft het Portugese zonlicht in zijn ontwerp verwerkt door middel van analoge grootbeeld foto’s van stoffen, vitrages en gordijnen die in een warme gele zonnekleur worden opgeblazen en de lichtwanden van de Nieuwegeinse parkeergarage zullen bedekken.

Die analoge textuur sloot mooi aan bij de muziek die me voor ogen stond. Alleen natuurlijke instrumenten en geluiden. (geen elektronische).Een eenzame cello of harp, spelende kinderen, een zingende vrouw, vrolijke vogels, etc.. Omdat de ruimte erg groot en hoog is. (Gideon Maasland, de architect, heeft alle leidingen en kabels, in plaats van op het plafond, in de vloer laten verwerken) moet je rekening houden met geluid dat alle kanten opkaatst. Ik zocht een manier om daar juist gebruik van te maken.

Even daarvoor had ik de filmscore voor ADEM afgemixt in 5.1 surround. Door het gebruik van 5 verschillende lagen kun je muziek laten bewegen in de ruimte. In het plan heb ik de garage opgedeeld in 5 geluidszones:

Je kunt een cello laten horen in achterste zone, waarna een tweede cello in de volgende zone wordt toegevoegd. Als alle lagen zijn gevuld, en de muziek als het ware naar je is toegespoeld, wordt de cello in de achterste zone vervangen door bijv. zingende kinderen of een klokkenspel. Eén voor één worden de zones daarmee weer opgevuld tot dat de hele garage is gevuld met kinderstemmen. Dan start er in de achterste zone weer een nieuw instrument. Zo gaat het door. De bezoeker in altijd getuige van een constant bewegend en veranderend geluidsdecor. Soms zal er veel ruimte en stilte zijn, soms juist dicht en intensief als bijvoorbeeld een kerkorgel de ruimte doorspoeld.

Het is volgens mij eerste parkeergarage met 5.0 surround ter wereld.

De muziek die ik aan het maken ben voor dit systeem moet voldoen aan heel specifieke eisen. De ruimte waarin de muziek wordt afgespeeld dicteert als het ware de stijl. Op TED heeft David Byrne over dit fenomeen het volgende te zeggen :

Gepost door spinvis