Radio Relyveld 16

“MUZIEK VOOR DIVA’S, HELDEN EN PIANOLEEUWEN

Ter nagedachtenis en het overlijden van Dame Joan Sutherland op 10 oktober 2010 j.l.

Joan Sutherland en Richard Bonynge


  Download de flash speler om dit te zien.


  Download de flash speler om dit te zien.

DE ARRANGEUR VAN PARAFRASES, TRANSCRIPTIES EN ‘ANDERSOORTIGE’ BEWERKINGEN:

“MUZIEK VOOR DIVA’S, HELDEN EN PIANOLEEUWEN

Gideon Relyveld zet voor deze aflevering (gesplitst in twee onderdelen) de uitzonderlijke vocale kwaliteiten van o.a. Dame Joan Sutherland, en de schitterende pianistische interpretatiekunst van o.a. Vladimir Horowitz in de schijnwerpers met bijzondere plaatopnamen.

Ter nagedachtenis en het overlijden van Dame Joan Sutherland op 10 oktober 2010 j.l., en een Muzikaal Saluut aan haar echtgenoot Richard Bonynge die op 29 september 2010 de leeftijd van 80 bereikte. Tevens Muzikaal Saluut aan pianist Yoram Ish-Hurwitz voor zijn verbluffende vertolkingen van pianowerken van Franz Liszt, en Aukelien van Hoytema voor haar prachtige voordrachtskunst m.b.t. de dichtwerken en toelichtingen rondom Liszt’s pianocyclus “Années de Pèlerinage”. Met dankzegging aan neef Tim Relyveld voor de ontdekking van een buitengewoon uitzonderlijke en voor velen tot nu toe onbekend opgenomen uitvoering van Liszt’s “Hexaméron” door Vladimir Horowitz, die in deze aflevering is te horen. I.h.k.v. het “Liszt-Jaar 2011” aandacht voor diens zelden uitgevoerde pianowerken. Een muzikale compilatie met een speciale ‘sandwich-formule’ voor het eerst toegankelijk in deze vorm.

AFLEVERING 5: WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791), MUZIO CLEMENTI (1752-1832), JOHN FIELD (1782-1837), VINCENZO BELLINI (1801-1835) en FRANZ (FERENC) LISZT (1811-1886)

TUNE: Gioacchino Rossini (1792-1868): “Hachis Romantique”, uit “L’Album pour les enfants adolescents” (behorend bij het totaal aan o.a. kleine stukken voor piano, gecomponeerd tussen 1857 en 1868, die Rossini zijn zogeheten “Péchés de Vieillesse” – ofwel “Zonden der Ouderdom” heeft genoemd), Paolo Giacometti (piano: Pleyel, 1858);

Onderdeel 1:

1. Wolfgang Amadeus Mozart: Ouverture “Die Zauberflöte” KV 620 (1791), Academy of St. Martin-In-The-Fields o.l.v. Sir Neville Marriner (opname van 1988, te Londen);

2. Muzio Clementi: Uit: Pianosonate in Bes gr.t. op.24 nr.2 (op.41 nr. 2/op.47 nr.2) (1781, en uitgegeven in 1788 door Storace te Londen als onderdeel van de verzameling “Collection of Original Harpsichord Music”), Allegro con brio (de cadens is van Nikolaj Demidenko), Andante [quasi Allegretto], Rondo: Allegro assai, Nikolaj Demidenko (piano) (opname van 2 en 3 december 1994);

3. John Field: Uit: Pianoconcert nr.5 in C gr.t. “L’Incendie par L’Orage” (1815), deel 1: Allegro moderato, John O’Conor (piano), The New Irish Chamber Orchestra o.l.v. János Fürst (vermoedelijk opgenomen in 1980-‘81);

4. John Field: Uit: Pianoconcert nr.4 in Es gr.t. (1814), deel 2: Adagio (een Siciliano in g.kl.t.), en deel 3: Rondo: Allegretto, John O’Conor (piano), The New Irish Chamber Orchestra o.l.v. János Fürst (vermoedelijk in dezelfde tijd opgenomen).

Gepost door spinvis